A A A K K K
для людей із порушенням зору
Довбиська громада
Житомирська область, Звягельський район

Обережно, ботулізм!

Дата: 23.01.2024 10:36
Кількість переглядів: 73

Фото без опису

Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною. Кожен рік від цього захворювання в області страждає в середньому 4-6 осіб. Упродовж 2023 року спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області взяли участь у проведенні епід. розлідування 8 випадків захворювання на ботулізм, кількість постраждалих осіб -10. Упродовж 2022 року в Житомирській області було зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 7 дорослих осіб. Усі випадки зареєстровані у побуті та пов’язані з вживанням м'ясних, рибних та овочевих консервів домашнього приготування. 
            Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням проду
ктів, що містять ботулотоксин. Це мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані із вживанням в'яленої, соленої або копченої риби, грибів домашнього консервування, м'ясних і ковбасних виробів домашнього приготування, бобових консервів.
            Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій. Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, в подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.   
            Симптоми ураження нервової системи при ботулізмі можуть включати: опущені повіки, нечіткість або подвійний зір, слабкість м'язів обличчя, труднощі з ковтанням, невиразна мова, труднощі з диханням. У дітей раннього віку можуть відмічатись слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.       
            Профілактика ботулізму  
            Шанс заразитись ботулізмом від продуктів харчування не критично високий, але теж можливий, особливо це стосується ринків, де не завжди дотримуються всіх необхідних умов зберігання.       
            Дещо вищий ризик, якщо ви виробляєте власну їжу, особливо якщо це передбачає консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій щодо консервування зменшить будь-який ризик.        
            Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, прострочені продукти.    
            Ретельно очищайте продукти та посуд, який використовується для консервування, від бруду та пилу.           
            М’ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметичних закритих банках лише при застосуванні автоклаву.      
            По можливості не закривати герметично гриби та інші продукти, які важко очистити, і використовувати кислоту, яка пригнічує розвиток спор ботулізму.     
            Зберігати домашні консерви при низьких температурах (від 2 до 6 градусів Цельсія), відбраковувати і знищувати здуті банки.

ВАЖЛИВО!
            При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не практикуйте самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників. Лікування ботулізму здійснюється лише протиботуліничною сироваткою, яка є єдиним ефективним засобом специфічного лікування, шанси вилікуватися без якої дуже низькі. Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату приблизно в 5-10% випадків. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Начальник Звягельського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби                                    Олександр КОВАЛЬ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь