A A A K K K
для людей із порушенням зору
Довбиська громада
Житомирська область, Звягельський район

#Безбарєрність: Шість лікарень Житомирщини надають безоплатну стаціонарну реабілітаційну допомогу

Дата: 17.10.2023 09:07
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

Наразі у Житомирській області військові та цивільні зможуть безоплатно пройти реабілітацію в стаціонарі у 6 кластерних та надкластерних лікарнях із 11. До кінця 2023 року, на виконання доручення міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, така допомога стане доступною й у решті лікарень відповідного рівня області.

Всього по Україні неспеціалізовані стаціонарні реабілітаційні відділення мають запрацювати в 228 кластерних та надкластерних медзакладах, які увійшли до спроможної мережі. В кожному з них розташовуватиметься від 30 до 60 реабілітаційних ліжок. Також буде створено 6 спеціалізованих реабілітаційних медзакладів національного рівня. Вони охоплять:

  • пацієнтів із травмами спинного мозку;
  • людей, які потребуватимуть психологічного відновлення;
  • людей із важкою нейротравмою;
  • пацієнтів, які потребують складної скелетної реабілітації;
  • людей, яким потрібна складна реабілітація у разі ампутацій.

Мета реалізації проєкту – формування близько 7 800 ліжко-місць для пацієнтів із травмами, хворобами та пораненнями, які потребують процесу активного відновлення. Це дозволить щорічно надавати якісні та безоплатні послуги з активної і доказової реабілітації для щонайменше 126 тисяч пацієнтів. Доказову та ефективну реабілітацію мають надавати мультидисциплінарні реабілітаційні команди. Відповідні фахівці зобов’язані послуговуватись принципами доказовості під час надання реабілітаційної допомоги. Це, зокрема, прописано в ліцензійних умовах для реабілітаційних центрів та відділень будь-якої форми власності. Електрофорез, магнітотерапія, дарсонваль та низка інших фізіотерапевтичних методів – не мають жодного стосунку до реабілітації. Реабілітація – не про фізіотерапевтичну «магію» пасивної «реабілітації». Оскільки жоден у світі прилад не допоможе пацієнту відновити втрачені функції. Доказова активна реабілітація – важка щоденна робота пацієнта й команди над поступовим поверненням втрачених функцій та/або компенсацією втраченого функціоналу. Такий вид реабілітації включає заняття на спеціальних тренажерах, чітко визначені фізичні вправи, напрацювання нових механік взаємодії із оточуючим світом. І все це під наглядом фахівців. При цьому реабілітація – безоплатна для людей та повністю покривається НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Стаціонарна реабілітаційна послуга за одним напрямом реабілітації має тривати мінімум 14 днів із тривалістю процедур від трьох годин на день. За двома напрямами та більше – понад 21 день. Амбулаторна ж реабілітація передбачає понад 14 днів інтенсивних занять, що мають тривати понад годину на добу. Кожен пацієнт, у залежності від важкості травми, може отримати від 2 до 8 реабілітаційних циклів впродовж року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь